РАДИВИЛІВ:
учора, сьогодні, завтра
Меню сайту

Календар новин
«  Січень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу

Пошук

Друзі сайту

Наше опитування
Оцените мой сайт
Всего ответов: 20


Вітаю Вас, Гость · RSS 28.03.2024, 12:10

Головна » 2010 » Січень » 17 » Радивилів, вулиця Лев'ятинська
Радивилів, вулиця Лев'ятинська
13:45
Вулиця Лев’ятинська. З середньовіччя існувала тут дорога з Дубна на Броди і Львів. Лев'ятин як поселення такий же давній, як Радивилів, адже ця місцевість славилася джерельною водою.
 
Коли в історичних матеріалах говориться, що при прокладанні в 1860 – 1870-і роки залізниці до Радивилова в районі міста було використано давню в’їжджену дорогу, то мається на увазі, вочевидь, що така дорога на місці теперішніх колій була тільки в напрямі Дубна. У сторону Бродів вона робила вигин біля великої заплави зі ставом і через греблю на річці Слонівці (Солонівці, Словні) виводила до високих піщаних пагорбів, занурюючись у сосново-ялиновий ліс.
 
Недалеко за Лев’ятином з кінця ХYІІІ століття діяла митниця. Мандрівники звертали увагу на те, що кордон позначали завали дерев, звернених гілками в сторону сусідньої держави, і що прямо на величезній галявині серед лісу стояли митні та прикордонні будівлі. Цією дорогою зі сторони Бродів у серпні 1847 р. і жовтні 1848 р. приїздив у Радивилів французький письменник Оноре де Бальзак, а місцевий начальник митниці Павло Гаккель, перш ніж посприяти в його подальшій поїздці, влаштовував з тієї нагоди пишну гостину. Із дорожній нотаток Бальзака: «…ми прибули на величезний майдан… де з одного боку знаходилась велетенська клуня, що ховала в своїх нетрях австрійську митницю, а з другого була дерев’яна застава. Оскільки я не знав мови і нічогісінько не міг сказати моєму фурманові, то він спинився перед другою клунею, котра, поза сумнівом, слугувала за постоялий двір. Оскільки погода стояла гарна, я пішки подався через це безкрає поле до застави; на російському боці виднілися дві халабуди. Я вирішив, що там розміщаються гауптвахта й митний пост, – і не помилився».
 
Залізничний насип через велику заплаву річки і міст через неї з’явилися лише в 70-і роки ХІХ століття, коли Росія і Австро-Угорщина вирішили налагодити залізничне сполучення між двома країнами у районі Радивилів–Броди. Тоді й зникли великі піщані горби при дорозі – грунт необхідний був для залізничного насипу. А заодно припинила існування піщана дорога на Броди, – залізниця вийшла на неї біля лев’ятинського кладовища, відрізавши від села коліями давні захоронення. Хіба що митні склади біля вулиці Лев’ятинської, в районі теперішньої райветлікарні, продовжували використовувати до Першої світової війни.
 
При виїзді з Лев’ятинського (Бродівського) шляху на вулицю Почаївську в Радивилові ще з 1715 року стояла каплиця Марії Магдалини, що зайвий раз підтверджує давню важливість цього розгалуження доріг. Каплиця відбудована в 1990 році з ініціативи православних віруючих – активістів і симпатиків Народного Руху України.
 
В історії вулиці Лев’ятинської траплялися й неспокійні, криваві події. Зокрема, тут у 1863 році відбулися сутички польських загонів – учасників національно-визвольного повстання – проти царського війська. Братські могили жертв протистояння збереглися на міському кладовищі – утім, місце польського захоронення вже мало хто пам’ятає.
 
У роки Першої світової війни вулиця Лев’ятинська, як така, що мала міст через Слонівку, використовувалася для переміщення військових. Тут точилися бої в ході відомого прориву 1916 року, організованого під командуванням 63-річного російського генерала Олексія Брусилова.
 
І в роки Другої світової війни вулиця, хоч і втратила своє комунікаційне значення, не залишилася осторонь артилерійських обстрілів, танкових маневрів. Неспроста в 2009 році біля села Лев’ятина було організовано пошуки затонулого німецького танка, через що напівзабута міська вулиця Лев’ятинська враз стала доволі пожвавленою від руху різного транспорту.
 
Утім, забути цю вулицю попросту неможливо, адже вона виводить до мальовничого Лев’ятинського ставу – улюбленого місця відпочинку багатьох городян. Тут проводили хрещення віруючі протестантських християнських громад. Виводить ця вулиця й до Бродівського лісу, багатого на ягоди та гриби.
 
Під час повеней потоки не раз заливали вулицю Лев’ятинську, завдаючи шкоди приватним обійстям.
 
Тривалий час вулиця носила ім’я командира 1-ї бригади 11 дивізії Василя Вільмута, який у складі 1-ї кінної армії С.Будьонного воював тут у 1920 році і загинув. Саме за цією адресою свого часу зверталися численні гості міста до тутешнього травознавця і цілителя Андрія Заболотного (1900 – 1988).
 
Лев’ятинська могла стати однією з важливих вулиць міста у зв’язку широко розрекламованою ідеєю спорудження поблизу Лев'ятина сталепрокатного заводу, однак світова економічна кризи, судячи з усього, змусила потенційних інвесторів переглянути свої плани.
 
                                                                                                     Володимир ЯЩУК.
Просмотров: 23612 | Добавил: jasc51 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 6
6 WajtekFubamumn  
0
stx21 Basp Beazido woozy noclegi augustow jezioro biale noclegi pracownicze niedaleko augustowa noclegi augustow zarzecze tanie noclegi w centrum augustowa noclegi pracownicze augustow

5 ErvinThive  
0
Привет.
Приглашаю Вас на Топовый Lineage HF сервер
Сервак приглянется тем кто уважает долгую стратегию с расчетом на абсолютное покорение.
Наверняка не понравится любителям налететь и всех победить.
Пробегающим мимо любителям побегать по серверам неделькам, ловить нечего, т.к. старики их быстро накажут :)

Адрес http://l2immortal.com

4 Stevenvek  
0
Языка не понимаю, на котором вы вдруг заговорили. Бен, несмотря на его устрашающую репутацию, тоже никак себя не проявлял. договор аренды автомобиля с водителем скачать . Там мы установим контроль над всеми бродами и паромными переправами, чтобы не допустить подхода помощи с севера. Главное, отрезать паренька от полотна, Мы идем на добивание! На другом берегу серые убогие домики, малюсенькие квадратики полей. Бек мысленно представил себе Петруху на месте своего зама, сел на песок и тихо застонал… Чем выше риск, тем быстрее идешь к цели, тем больше преимущество перед другими. Между двумя дверьми, против двух окон, в которые пробивались последние лучи заходившего солнца, поставили возвышение, а на нем приготовили два кресла, одно для принцессы Конде, другое для герцога Энгиенского. Господин Богуш… Или, наоборот, впереди такая чаща, что не протиснуться. В нескольких словах Констанс объяснила Роже все, что произошло. Затем вытащил пачку денег и отсчитал Савелию полторы тысячи рублей.

Верхушки лондонских крыш купались в красноватом свете заходившего солнца, рождая в его воображении экзотические картины — они на каком-то острове в Тихом океане, он и эта пылкая девушка из Женского полицейского корпуса. После обеда, к удивлению миллионера и его секретаря, Пуаро заявил, что все трое должны находиться в купе Ван Алдина. . Она судорожно обнимала бедную голову, ища в застывших чертах хоть малейший признак жизни, и ощущала в душе ужасную пустоту, в которой тонула радость былых времен, краткое счастье и нежно вынашивавшаяся мечта о светлом будущем. Атаман взял со стойки длинный зачехленный нож. Во-первых, неожиданно нашелся покупатель на мою весьма ветхую машину. Ранд не любил произносить речи и пошел на это лишь по необходимости, обдумав заранее все, что собирался сказать. Все эти соображения вели Сторхэма к выводу, что никакого тщательного следствия в связи с гибелью Адама Серра вести не станут. Он страдает бессонницей, а это наркотическое средство поможет ему. Подруги нашли его, услышав знакомый им басок Петра Алексеевича.
http://yvuhosty.bl.ee
http://xapuxan.url.ph
http://helugibe.bl.ee
http://velegdq.bl.ee

3 Туристский продукт  
0
Возможно посетителям этого форума требуется эта тема Туристский продукт, писала эту работу в прошлом году, сдала на 4
Сдадите на отлично с вас пивасик :)
http://referat.bl.ee/ - скачать можно тут

Удачной сдачи экзаменов!

2 urigmaarimide  
0
- Программисты со стажем профессионально и гарантированно по новейшей системе предоставляют услуги по взлому анкет vkontakte, odnoklassniki, сайтов знакомств, электронной почты и так далее.
- Также помогут вам вернуть забытый пароль либо взломанную анкету. Никаких предоплат! Оплата после предоставления вам доказательств выполненной работы!
- Доказательства любые: скриншоты, пересылка сообщений и многое другое!
- Пароль остаётся прежним! Соблюдается полная анонимность и конфиденциальность!
- Срок выполнения вашего заказа - от 20 минут. Обман полностью исключён!

- Заказы принимаются в аську 637115037



Взломать в Контакте-Заказы принимаются в аську 637115037

1 AdobeMax  
0
[url=http://photoshoper-club.ru/keycs2.html]Ключи для фотошопа

2[/b][/url]

[b]Adobe photoshop cs2 генератор ключей[/b] позволит вам делать изображения самого высокого качества

[url=http://photoshoper-club.ru/keycs2.html][i]Adoie photoshop cs2 ключ

активации[/i][/url] чтобы

полиграфии, интернета, мультимедиа и других целей ключ активации для photoshop cs2. Не беда, если ваш проект

довольно ограничен жесткими временными рамками тож строгими техническими требованиями -

положитесь на [b]adobe photoshop cs2 9.0 ключ[/b], какой оснащен

всем необходимым чтобы [url=http://photoshoper-club.ru/keycs2.html]adobe photoshop cs2

ключ[/url] достижения наилучших

результатов в кратчайшие [url=http://photoshoper-club.ru/keycs2.html][i]adoie photoshop cs2

ключ[/i][/url] сроки.

Очень [url=http://photoshoper-club.ru/keycs2.html][b]скачать ключ для фотошопа

cs2[/b][/url]

идеальный коллекция инструментов. С момента своего появления

[i]adoie photoshop cs2 ключ активации[/i] неизменно держит марку самого современного

профессионального графического редактора [url=http://photoshoper-club.ru/keycs2.html]Photoshop cs2 скачать

ключ[/url].

Имя *:
Email *:
Код *:
Сделать бесплатный сайт с uCoz