РАДИВИЛІВ:
учора, сьогодні, завтра
Меню сайту

Календар новин
«  Лютий 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829

Форма входу

Пошук

Друзі сайту

Наше опитування
Оцените мой сайт
Всего ответов: 20


Вітаю Вас, Гость · RSS 26.04.2024, 07:35

Головна » 2008 » Лютий » 28 » Знахідки, яких давно не було
Знахідки, яких давно не було
10:16

У всеукраїнській газеті «Наша дача» цілу сторінку було відведено статті Володимира Баточенка з Радивилова про китайські груші. Садівництвом, ботанікою, селекцією він захоплюється давно, мабуть, ще відтоді, як поступив на навчання в Українську сільськогосподарську академію (лісогосподарський факультет). Особливо цікавлять Володимира Миколайовича нові або незвичні, рідкісні види рослин. Вивчав їх на Далекому Сході, в Середній Азії. Але найкраще, звичайно, знає флору України. Недаремно вчені Київського національного ботанічного саду та природничих факультетів вузів не раз залучали його до наукових експедицій з вивчення рослинного світу. На Волинській височині, наприклад, уперше було виявлено громовий корінь (народна назва), відомий з давніх часів у Прикарпатті та Західній Європі, цікаві знахідки чекали і в Карпатах та Прикарпатті, у Тернопільській області. У Дубенському районі вдалося натрапити на зростання тої (аконіту), який востаннє бачили в України у 1937 році в Київській області.

Така пошукова робота сприяє збереженню рослинних багатств, кращому розумінню закономірностей їх поширення. Володимир Баточенко брав участь більш як у десяти наукових конференціях, у  тому числі міжнародних, його повідомлення опубліковані в наукових збірниках. А ще на його публікації можна натрапити в «Українському ботанічному журналі», журналах «Заповідна справа в Україні», «Дім, сад, город», «Огородник», «Квіти України», друкувався у російських виданнях «Ботанический журнал», «Цветоводство».

Що стосується вивчення китайських груш у наших умовах, то займається цим Володимир Миколайович більше двадцяти років. Вони стійкі до такої невиліковної хвороби, як бактеріальний опік, тож уже бодай із цього погляду заслуговують на особливу увагу. А ще ж мають незрівнянні смакові якості.

Свого часу мав найбільшу в СРСР колекцію луїзенії, яка більше відома в народі під неправильною назвою «японська вишня». Випробував колекцію з 80 сортів винограду. Займається селекцією персика, стійкого до кучерявості листя – хвороби, яка обмежує його вирощування у наших умовах.

Ось такий світ захоплень жителя Радивилова В.М.Баточенка, депутата Радивилівської міськради.

Просмотров: 1543 | Добавил: jasc51 | Рейтинг: 5.0/1 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Сделать бесплатный сайт с uCoz