РАДИВИЛІВ
учора, сьогодні, завтра
Меню сайта

Календарь новостей
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входа

Поиск

Друзья сайта

Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 20


Приветствую Вас, Гость · RSS 28.03.2024, 18:30

Главная » Архив материалов
Вулиця Лев’ятинська. З середньовіччя існувала тут дорога з Дубна на Броди і Львів. Лев'ятин як поселення такий же давній, як Радивилів, адже ця місцевість славилася джерельною водою.
 
Коли в історичних матеріалах говориться, що при прокладанні в 1860 – 1870-і роки залізниці до Радивилова в районі міста було використано давню в’їжджену дорогу, то мається на увазі, вочевидь, що така дорога на місці теперішніх колій була тільки в напрямі Дубна. У сторону Бродів вона робила вигин біля великої заплави зі ставом і через греблю на річці Слонівці (Солонівці, Словні) виводила до високих піщаних пагорбів, занурюючись у сосново-ялиновий ліс.
 
Недалеко за Лев’ятином з кінця ХYІІІ століття діяла митниця. Мандрівники звертали увагу на те, що кордон позначали завали дерев, звернених гілками в сторону сусідньої держави, і що прямо на величезній галявині серед лісу стояли митні та прикордонні будівлі. Цією дорогою зі сторони Бродів у серпні ... Читать дальше »
Просмотров: 23612 | Добавил: jasc51 | Дата: 17.01.2010 | Комментарии (6)

Адамівка – від імені пер­шого поселенця Адама.
Балки – від «балка» – видолинок, улоговина.
Баранне – на місцевості, де водилися дикі вівці і ба­рани.
Батьків – від староукра­їнського слова «батко», що означало «брат». «Батків» (саме так записано в перших згадках про село) означало «братів», можливо» «братів наділ».
Башарівка – від старо­русь­кого бахор, бахорити – молоти зайве. Можливо, су­часна назва походить від прі­звиська перших власників села.
Безодня – село в боло­тистій місцевості, серед тря­совини.
Березини – первісно посе­лення, очевидно, лежало серед березового гаю.
Білогорівка – від «біла гора».
Боратин – від давнього імені Бората, Борята, власника поселення.
Бригадирівка – від «брига­да» – господарська одиниця в колгоспі, колишня назва – Малі Жабокрики, сусідила з Велики­ми Жабокриками.
Бугаївка – від «бугай», можливо, село славилося пле­мінними бугаями.
Веселе – маб ... Читать дальше »
Просмотров: 4810 | Добавил: jasc51 | Дата: 05.01.2010 | Комментарии (0)

Володимир ЯЩУК
 
 
Вулиця Паркова.
 
Колишня назва – Липова, в радянський час – Комуністична. Очевидно, з’явилася після того, як новий власник Радивилова князь Урусов у другій половині ХІХ століття звів двоповерховий палац при давній дорозі з містечка до приміського села Бугаївки.
За переказами, заклав біля нього гай рідкісних порід дерев (там тепер дендропарк, частково міський парк), гай виходив до шляху на Бугаївку. Князь Урусов, походячи з давнього аристократичного роду, підтримував зв’язки з багатьма відомими людьми Росії. Відомо, що входив до Комiтету Пiвденно-Захiдного фронту Всеросiйського союзу мiст. позаурядову органiзацiю, завданням якої була допомога армiї, передусiм медична. Навіть очолював цей комітет.
Дорога, обсаджена липами, виводила прямо до палацу, що перекривав цю путь, змушуючи жителів Бугаївки і Сестрятин ... Читать дальше »
Просмотров: 3587 | Добавил: jasc51 | Дата: 05.01.2010 | Комментарии (0)

У 1939 році після «визвольного походу» Червоної армії, проведеного відповідно до таємного пакту Молотова – Рібентропа, наш край увійшов до складу Української РСР. Цьому передували На­родні Збори Західної Ук­раїни, які відбулися у Льво­ві 26 – 28 жовтня. Серед депутатів цих збо­рів були й пред­­ставники Радивилівщи­ни – Феодо­сій Додь, Ганна Ток­ми­на, Іван Іва­сюк, Павло Хей­ло, Ваврін Савчук та ін­ші. Вони ра­зом з іншими прийняли дек­­­­ларації про вста­нов­лення радян­ської влади на Західній Україні і прий­няття її до складу СРСР з включенням до УРСР, про конфіскацію поміщицьких земель і передачу їх без викупу в користування селянам, про наці­она­лі­зацію банків і великої про­мисловості.

15 листопада ІІІ сесія Верховної Ради УРСР ухвалила закон про прий­няття Західної України до складу Української РСР. Адміністративно-тери­то­рі­альним поділом у грудні бу&s ... Читать дальше »
Просмотров: 1268 | Добавил: jasc51 | Дата: 05.01.2010 | Комментарии (0)

До грудня 1939 року містечко звалося Радзивилів. 15 листопада ІІІ сесія Верховної Ради УРСР ухвалила закон про прийняття Західної України до складу Української РСР. Адміністративно-територіальним поділом у грудні було утворено Рівненську (Ровенську) область, 30 районних і одну міську раду (в Рівному). Із січня починає існування Червоноармійський район. Створюються керівні установи, які в основному очолили спеціалісти, прислані зі східних областей України. Радзивилів перейменували на Червоноармійськ, і він отримав статус міста районного підпорядкування. З 26 лютого 1940 року в Червоноармійську почала діяти міська рада. Залізнична станція продовжувала носити назву Радзивилів (Радзівілов), через неї курсували поїзди Львів – Київ, Вільно – Львів, Кременець – Красне, Радзивилів – Красне. Начальником станції був Чайка.
Промислові підприємства в місті, якими раніше володіли заможні місцеві євреї і поляки, відновлюють свою роботу як державні. А заможні родини зазнають виселення на спе ... Читать дальше »
Просмотров: 1283 | Добавил: jasc51 | Дата: 05.01.2010 | Комментарии (0)

Наприкінці липня цей колоритний дід з акуратною сивою бородою приїхав старим радянським  велосипедом у Радивилів зі сторони Почаєва, і багато хто звернув увагу на нього. Виявляється, ось так невигадливо оснащений, маючи в своєму багажу розкладний намет і деякий запас харчів, Петро Нікітін об’їхав усю рідну йому Росію, мандрував країнами Європи (Польща, Німеччина, Австрія, Болгарія, Чехія, Словаччина) і Азії (Китай, Вєтнам, Лаос, Тайланд, Малазія). Стверджує, що сумарно за кілометражем уже здійснює другу навколосвітню подорож.

... Читать дальше »

Просмотров: 1366 | Добавил: jasc51 | Дата: 01.08.2008 | Комментарии (1)

З 30 квітня по 3 травня в  Києві проходив Міжнародний інструкторський семінар з кіокушинкай карате. У  семінарі взяли участь тренери не тільки з України, а й з Румунії, Росії та Японії (всього 100 чоловік).

Особисте запрошення на цей се­мінар отримали і президент Ра­ди­ви­лівської районної організації кіо­кушинкай карате І.А.Сосновський  (2 Дан) і його учні Андрій Бугай  (2 Дан), Микола Федорчук (1 кю), Василь Солтис (8 кю), Ірина То­пил­ко (1 кю) та Наталія Заяць (3 кю). ... Читать дальше »

Просмотров: 1229 | Добавил: jasc51 | Дата: 08.05.2008 | Комментарии (0)

У всеукраїнській газеті «Наша дача» цілу сторінку було відведено статті Володимира Баточенка з Радивилова про китайські груші. Садівництвом, ботанікою, селекцією він захоплюється давно, мабуть, ще відтоді, як поступив на навчання в Українську сільськогосподарську академію (лісогосподарський факультет). Особливо цікавлять Володимира Миколайовича нові або незвичні, рідкісні види рослин. Вивчав їх на Далекому Сході, в Середній Азії. Але найкраще, звичайно, знає флору України. Недаремно вчені Київського національного ботанічного саду та природничих факультетів вузів не раз залучали його до наукових експедицій з вивчення рослинного світу. На Волинській височині, наприклад, уперше було виявлено громовий корінь (народна назва), відомий з давніх ... Читать дальше »

Просмотров: 1539 | Добавил: jasc51 | Дата: 28.02.2008 | Комментарии (0)

І в Радивилів, далекий від столиці та обласних центрів, владно прориваються нові прикмети цивілізації. Ринкові умови штовхають підприємливих людей на освоєння глибинкових „територій” бізнесу.

В році, що минув, у нашому райцентрі, принаймні в багатоповерховому секторі, поширювало свій вплив кабельне телебачення з програмами до 15 телеканалів. Багато хто встановив антени супутникового телебаченн ... Читать дальше »

Просмотров: 1193 | Добавил: jasc51 | Дата: 28.02.2008 | Комментарии (0)

У Радивилів можна в'їхати дорогами з чотирьох боків. Це не випадковість, так склалося історично.

Зі сторони Дубна й Рівного звіддавна їхали сюди, бо більше сотні літ саме тут закінчувалася одна держава і починалася інша, отож Радивилів був ніби воротами в цивілізовану Європу з напівварварської Російської імперії. І коли міжнародний торговий ярмарок - контракти - наприкінці вісімнадцятого століття перенесли зі Львова в Дубно, Радивилів відчув пожвавлення, якого доти не звідав.

Саме зі сторони Галичини, зі Львова й Бродів, мандрували імениті купці, а при них майстри найрізноманітніших ремесел, артисти, літератори. І оживав Радивилів дрібною торгівлею, колоритом нових облич і небачених звичаїв. А втім, і раніше містечко знавало тісні контакти з Бродами, особливо тоді, коли цими двома поселеннями володів головнокомандувач військ Речі Посполитої Конецпольський.

А з півночі, від Берестечка, утоптувався шлях ще із сере ... Читать дальше »
Просмотров: 1410 | Добавил: jasc51 | Дата: 23.02.2008 | Комментарии (1)

1 2 »
Сделать бесплатный сайт с uCoz